Wat is dropshipping?

Dropshipping is een business model waarbij de handelaar geen voorraad houdt. Elke bestelling wordt door de handelaar geplaatst bij een groothandel of producent. Deze stuurd de bestelling direct naar de klant.

De handelaar verdient hierbij aan het verschil tussen zijn verkoop kosten en inkoop kosten bij de groothandelaar of producent. Dit verschil heet ookwel de retail arbitrage.

Wat is dropshipping?

Voordelen van Dropshipping

Minimale risico’s

  • Doordat je met dropshipping geen eigen voorraad houdt is het niet nodig om te investeren in producten. Je betaald namelijk pas voor een product nadat jij een bestelling binnen hebt.
  • Je loopt geen risico’s dat je met voorraad blijft zitten als de verkopen dalen. Dit kan gebeuren doordat een trend voorbij gaat of een concurrent de markt overneemt.

Lage kosten

  • Nieuwe producten kunnen gemakkelijk gelanceerd worden doordat er geen grote hoeveelheden ingekocht hoeven te worden.
  • Meestal zijn de verzendkosten lager. Dit komt doordat een groothandelaar of producent meer producten verzend en hierdoor betere afspraken heeft met koerier bedrijven.

Gemakkelijk

  • Alle moeite van het verpakken en verzenden van producten worden voor je geregeld
  • Je kan gemakkelijk je aanbod uitbreiden
  • Het is gemakkelijk te testen of nieuwe producten werken
  • Hierdoor kan je ook gemakkelijk meedoen met een nieuwe hype of trend
  • Je kan binnen 1 dag een webshop online hebben en beginnen met verkopen

Klik hier als je meer wilt weten over de nadelen van dropshipping?

Bol.com & Dropshipping

Laatste tijd is dropshippen erg populair geworden. Dit komt doordat je in een paar dagen een webshop kan beginnen en er hierdoor tal van succesverhale zijn.

Echter word dropshipping ook veel gebruikt door grote partijen. Een groot deel van de bestellingen op Bol.com worden bijvoorbeeld gedropshipped. Veel van de producten zijn namelijk niet in het beheer van Bol.com maar van derde partijen.

Nadat je wat gekocht hebt sturen zij de bestelling door naar deze leveranciers die vervolgens het product bestellen. Dit staat bij Bol.com wel altijd aangegeven. Ook het business model van andere grote partijen zoals Amazon of Alibaba doen dit veelvuldig.

Beginnen met dropshipping

Met het gemak van het internet is het vandaag de dag niet moeilijk om een dropshipping webshop te starten. Ook voor iemand zonder enige ervaring van webshops, coderen of designen. Hierdoor is het mogelijk om al binnen 1 dag een webshop op te zetten en je eerste klanten te krijgen.

De makkelijkste manier om een dropshipping webshop te maken is door je webshop in Shopify op te zetten en deze met behulp van Oberlo of Dropified te integreren met Aliexpress. Hiermee kan je producten op Aliexpress kiezen die je in je webshop wilt. Deze producten komen dan automatisch in je webshop. Als je dan een bestelling plaatst worden deze met 1 druk op de knop op Aliexpres besteld en vervolgens verstuurd naar je klant. Jij bepaald wat voor prijs je wilt ontvangen voor het product en zorgt voor bezoekers.

Kijk hier voor een meer uitgebreide uitleg over hoe je een eigen dropshipping webshop begint.

Over Funnelschool.nl

Funnelschool.nl is in 2018 opricht door Wester Gijsman en Liam Pleijers als een SEO side-project van hun marketing bureau Strs.mn. Zij hadden behoefte aan meer informatie over alles wat te maken had met funnels, maar deze bleek er in Nederland niet echt te zijn. Om dit gat te vullen zijn zij informatie gaan delen middels Funnelschool.nl in de hoop dat mede funnelhackers en online ondernemers daar iets aan hebben. Om dit project rendabel te houden en meer informatie te kunnen delen krijgen wij voor een aantal links op deze website commissie als je via die link iets afneemt. Dus als je een artikel hebt gelezen en je hebt er iets aangehad, zouden wij het tof vinden als je onze link gebruikt. Mochten er verder vragen zijn over funnels, clickfunnels, online marketing of Facebook advertenties kun je die altijd stellen via het contactformulier of stuur mij direct via Facebook Messenger een berichtje.

Liam Pleijers

Liam Pleijers – Mede-oprichter Funnelschool.nl en auteur van het artikel